7 September 2016

STCW QUESTIONS AND ANSWERS -2-ETO


1. Question : What type of construction material should be avoided regarding fire protection purposes?   K-f      (SOLAS II-2/2.2.3)
Answer: All combustible materials

2. Question: In case of  diesel driven fire pumps, for how long period shall the fuel tank capacity allow the pump to be run at full capacity? (SOLAS II-2/4.3.3.2.3)
 Answer: Three hours

3. Question: What is the maximum allowed suction head for fire pumps? (SOLAS II-2/4.3.3.2.5)              
Answer: 4.5 meters


4. Question : In case each hydrant is not fitted with hose and nozzles, what is the requirement? (SOLAS II-2/4.6.1)          
Answer: Complete interchange ability of hose couplings and nozzles


5. Question: What number of fire hoses is required for cargo ships of 1000 tons gross and upwards? (SOLAS II-2/4.7.4.1)
Answer: One hose for each 30 meter length of ship plus one spare. Hoses for engine and boiler room in addition

6. Question : What type of nozzles for fire hoses shall be used aboard ships? (SOLAS II-2/4.8.4)              
Answer: Dual purpose (jet/spray) type incorporating shutoff

7. Question : What types of gases are not allowed as fire-extinguishing medium for fixed gas   fire-extinguishing system aboard ships? (SOLAS II-2/5.1.1)
Answer: Toxic gases


8. Question: What type of fire-extinguishing medium release is allowed for fixed gas fire-extinguishing installations? (SOLAS II-2/5.1.8)
Answer: Manual operated release system only

9. Question : In which compartments are halogenated hydrocarbons not allowed as fire-extinguishing media? (SOLAS II-2/5.3.1)
Answer: General cargo holds


10. Question : For carbon dioxide fire-fighting systems for machinery spaces the fixed piping system shall be such that: (SOLAS II-2/5.2.4)
Answer: 85% of the gas can be discharged into the space within two minutes


11. Question : The discharge arrangements for halogenated hydrocarbon total flooding systems shall be so designed that the minimum quantity of medium can be  discharged in (based on the discharge of the
Answer: 20 seconds or less

12.Question : At which time shall require fixed fire-detection and fire-alarm systems with manual operated call points be in operation? (SOLAS II-2/13.1.1)
Answer:  Capable  of immediate operation at all times



13. Question : How many power supply emergency sources are required for fire-detection and fire-alarm systems? (SOLAS II-2/13.1.3)
Answer: One


14. Question : How is the activation of any detector or manually operated call point of fixed fire- detection and fire-alarm systems to be indicated? (SOLAS II-2/13.1.4)
Answer: By visual and audible signal at the control panel and indicating units


15. Question : What other purposes may a fixed fire-detection and alarm system be used for, in addition to fire indication? (SOLAS II-2/13.1.14)
Answer: Controlled closing of fire doors


16. Question : Where shall manually operate call points in fixed fire-detection and alarm systems be located in accommodation spaces? (SOLAS II-2/13.2.1)
Answer: At exits and in corridors


17. Question : Where in accommodation spaces shall smoke detectors be located? (SOLAS II-2/13.2.2)
Answer: In stairways, corridors and escape routes


18. Question : What is the general requirement for closing mechanisms for in- and outlets of all ventilation systems (ships other than passenger ships carrying more than 36 passengers)? (SOLAS II-2/16.9)
Answer: Closing must be possible from outside the spaces being ventilated



19. Question : What is the requirement for stopping arrangements for power-ventilated accommodation spaces, cargo compartments, machinery spaces, service spaces and control stations?
Answer: Must be capable of being stopped from an easily accessible position outside the space being served


20. Question : At what time shall automatic sprinkler, fire-detection and alarm systems be capable of immediate operation? (SOLAS II-2/12.1.1)
Answer:  At all times


21. Question : In accommodation the automatic sprinklers shall come into operation within the temperature range: (SOLAS II-2/12.2.4)
Answer: 68 - 79°C

22. Question : Which of the equipment listed is not included in the fireman's personal equipment? (SOLAS II-2/17.1.1)    
Answer: Leather safety boots and gloves


23. Question : In addition to personal equipment a fireman's outfit also comprise breathing apparatus and a fireproof lifeline. How many complete sets of fireman's outfit is to be carried by all ships? (SOLAS II-2/17.3)
Answer: At least two sets


24. Question : How many fireman's outfits are to be carried by tankers? (SOLAS II-2/17.3.1.2)
Answer:  At least four sets


25. Question : All waste receptacles shall be of non-combustible materials, built and equipped with: (SOLAS II-2/18.5)    
Answer: No openings in sides and bottom



26. Question : Which ships shall be provided with international shore connection for supply of water as extinguishing media? (SOLAS II-2/19.1)
Answer: All ships of 500 tons gross  and upwards


27. Question : "A" class (fire) divisions are those divisions formed by bulkheads and decks. Which of the following requirements do not comply with the rules? (SOLAS II-2/3.3)
Answer: Insulated on both sides with approved non-combustible material



28. Question : "C" class (fire) divisions shall meet one of the listed requirements: (SOLAS II-2/3.5)                      
Answer: Constructed of non-combustible material


29. Question : Where will the ship's officers find necessary information regarding the ship's fire protection arrangement, fire-detection equipment and fire extinguishing appliances? (SOLAS II-2/20.1)
Answer: In permanently exhibited fire control plans


30. Question : In what language/languages shall the fire control plans/folders (or copies of plans and folders) be? (SOLAS II-2/20.1)
Answer: The Flag State language with copies in English or French


31. Question : Where shall shore side fire-fighting personnel find necessary information on the ship's fire control in an emergency situation? (SOLAS II-2/20.2)
Answer: Copy of the fire control plans/folders to be stored in a watertight prominently marked container outside


32. Question : Three methods of fire protection regarding internal divisional bulkheading may be adopted in accommodation and service spaces in cargo ships. Which of the given methods do not correspond to
Answer: Construction of all internal bulkheads of class "A" divisions


                                
33. Question : Fire protection for tankers of 20.000 dwt and upwards consist of different fixed systems and arrangements. Which of the following systems and arrangements do not correspond to the present
Should Answer: A fixed sprinkler system at the cargo manifold


34. Question : Which of the following requirements to fixed foam systems for cargo deck area on tankers do not correspond to present regulations? (SOLAS II-2/61)
Answer:  Sufficient foam concentrate shall be supplied to ensure at least one hour of foam generation


35. Questions : Which of the following requirements to inert gas system for oil cargo tanks do not correspond to present regulations? (SOLAS II-2/62.2)
Answer: Keep a low pressure in the tanks at all times at sea and in port (periods of gas-freeing excepted)



36. Question : In an inert gas system audible and visible alarms shall be provided to indicate faulty conditions in the installation. Which of the following conditions do not activate the alarms? (SOLAS II-2/62.19.1)
Answer: High air pressure in water seal


37. Question : Gas generators in inert gas systems shall have alarms to indicate faulty conditions. Which of the following conditions do not require alarm according to present regulations? (SOLAS II-2/62.19.2)
Answer: Insufficient air supply



38. Question : Pump rooms on oil tankers shall be provided with a fixed fire-extinguishing system. Which of the following systems is in accordance with present regulations? (SOLAS II-2/63)
Answer: Fixed CO2 fire-extinguisher system


39. Question : When you join a new ship, how are you informed about safety rules, alarm instructions and your own duties in case of an emergency?
Answer: By muster lists exhibited in conspicuous places


40. Question : In a distress situation and immediately after the distress signal has been sounded, what is the next action to be taken by the Chief Officer on duty?
Answer: Use the intercom to inform crew and passengers of the reason for the alarm


41. Question : In a distress situation, how many times or for how long should the emergency alarm signal be sounded?                       
Answer: Until all crew members and passengers have reported to their respective muster stations



42. Question : Which one of the listed tasks do not necessarily have to be included in onboard training and instruction of crew members? (SOLAS III/18.4 -18.5)
Answer: Onboard training and instruction shall be given in addition to regular abandon ship drills


43. Question : What is a contingency plan for ships?
Answer: Plan for safety preparedness


44. Question : What does the abbreviation SOLAS mean?
Answer: International Convention for the Safety of Lives at Sea

45. Question : Which international organization is preparing conventions and rules for seafaring nations?          
Answer: International Maritime Organization (IMO)


46. Question : Which radio frequency/channels are reserved for emergency communication?  
Answer: 2182 kHz/VHF channel 16

47. Question : What is the radio telephone distress signal?
Answer: MAYDAY

48. Question : What is a "passenger" according to SOLAS regulations?            
Answer: Every person other than the Captain and the members of the crew or other persons employed


49. Question : What is a passenger ship according to SOLAS regulations?       
Answer: A ship which carries more than 12 passengers


50. Question : Which of the named ships are not subject to SOLAS regulations?            
Answer: Cargo ships of less than 500 tons gross

51. Question : SOLAS regulations require surveys of ships to be carried out at certain times and at certain intervals. Which of the following surveys apply to passenger ships only?
Answer: Periodical survey every 12 months

52. Question : Which organization or administration is responsible for surveys and inspections of ships, and the issue of Safety Certificates?
Answer: Government Authorities of the Flag State

53. Question : For how long period shall a Passenger Ship Safety Certificate be issued?              
Answer:  A period not exceeding 12 months


54. Question : A Cargo Ship Construction Certificate will be issued for :           
Answer:  A period not exceeding 48 months

55. Question : A Cargo Ship Equipment Certificate will be issued for :               
Answer: A period not exceeding 24 months



56. Question : Where is the Safety Certificates for ships to be kept? 
Answer: In the Captain's office


57. Question : Who has the right, in addition to the issuing authority, to inspect the ship and control the validity of the ship's Safety Certificates in foreign ports?
Answer: Inspectors from the International Maritime Organization (IMO)


58. Question : Why should water ballast not in general be carried in tanks intended for oil fuel in passenger ships?          
Answer: Risk for pollution


59. Question : What measures regarding ship stability should be taken in order to make passenger ships able to withstand critical damage?
Answer: Maintain sufficient intact stability


60. Questions : When cross-flooding arrangements to correct unsymmetrical flooding and excessive heel angels in damaged condition are installed in passenger ships, what is the maximum time allowed for
Answer:15 minutes


61. Question : Automatic shutdown of the inert gas blowers and gas regulating valve shall be arranged in case of faulty condition in the inert gas system. Which of the following conditions has not correct value
Answer: High water level in the water seal


62. Question : Which one of the listed requirements regarding abandon ship and fire drills do not correspond to present regulations?
Answer:  On all short international voyages, muster of passengers shall take place as soon as possible


63. Question : Which one of the listed requirements regarding life-saving appliances do not correspond to present regulations?
Answer: All prescribed life-saving appliances shall be made of non-combustible or fire retardant material


                                
64. Question : Which one of the listed requirements regarding buoyant smoke signals do not correspond to present regulations? The buoyant smoke signal shall:
Answer:  give a bright red light during the entire emission time


65. Question : Which one of the listed requirements regarding liferafts do not correspond to present regulations? Every liferaft shall be so constructed that:
Answer: it's canopy has viewing ports in all directions


66. Question : Which one of the listed requirements regarding liferaft equipment do not correspond to present
  regulations? The normal equipment of every liferaft shall consist of:
Answer: thermal protective aids for the number of persons the liferaft is permitted to accommodate


67. Question : Which one of the listed requirements regarding "week links" for float free arrangements for liferafts
do not correspond to present regulations? Week links shall:
Answer: release the liferaft at a depth of not more than 4 metros


68. Question : Which one of the listed requirements regarding the stability of inflatable liferafts do not correspond to present regulations? The stability of inflatable liferafts shall be such that:
Answer: in the event of capsizing it will automatically attain a position providing an above water escape



69. Question : Which one of the listed requirements regarding equipment for inflatable liferafts do not correspond to present regulations?  The inflatable liferaft shall be fitted with:
Answer: a buoyant lifeline bucketed around the outside of the liferaft



70. Question : Which one of the listed requirements regarding rigid liferafts do not correspond to present regulations? The liferaft shall have:           
Should Answer:    all entrances fitted with rigid boarding ramps for boarding the liferaft at sea


71. Question : Which one of the listed requirements regarding lifeboat propulsion do not correspond to present regulations?
Answer: The engine shall be provided with an electric power starting system with rechargeable energy batteries
                                

72. Question : Which one of the listed requirements regarding lifeboat equipment do not correspond to present regulations? All lifeboat equipment shall:
Answer: be made of fire-retardant material


73. Question : Which one of the listed requirements regarding lifeboat equipment do not correspond to present regulations? The normal equipment of every lifeboat shall include:
Answer: sea-charts and navigating equipment



74. Question : Which one of the listed requirements regarding partially enclosed lifeboats do not correspond to present regulations? The canopy between rigid covers shall be so arranged that:
Answer: it has windows to admit sufficient daylight inside the lifeboat with the canopy closed

75. Question : Which one of the listed requirements regarding self-righting partially enclosed lifeboats do not correspond to present regulations? Self-righting partially closed lifeboats shall have:
Answer: sufficient number of pumps and bailers

76. Question : Which one of the listed requirements regarding enclosures of totally enclosed lifeboats do not correspond to present regulations? The totally enclosed lifeboats shall:
Answer: have self-bailing arrangements

77. Question : Which one of the listed requirements regarding fire protected lifeboats do not correspond to present regulations? Water spray systems shall:
Answer: have separate draining pumps of sufficient capacity

78. Question : Which one of the listed requirements regarding rescue boats do not correspond to present regulations? Rescue boats shall:
Answer: have self-bailing arrangements

79. Question : Which one of the listed requirements regarding rescue boat equipment do not correspond to present regulations?  The normal equipment of every rescue boat shall include:
Answer: immersion suits for the number of persons the boat is permitted to accommodate


                                  
80. Questions : The training manual shall contain instructions and information in easily understood terms and illustrated wherever possible. Which of the following objects do not have to be explained in detail in the
Answer: Donning of fire protection clothing


81. Question : The training manual shall contain instructions and information in easily understood terms and illustrated wherever possible. Which one of the following objects do not have to be explained in
Answer: The use of onboard communication systems


82. Question : The training manual shall contain instructions and information in easily understood terms and illustrated wherever possible. Which of the following objects do not have to be explained in detail in the
Answer: Instruction for emergency repair of fire-fighting equipment


83. Question : The muster list shall specify details of general alarm signal and also actions to be taken by crew and passengers when the alarm is sounded. Which of the following actions do not necessarily have to
Answer:be prepared and approved by the Administration before the ship proceeds to sea



"Don't let what you cannot do interfere with what you can do." --John R. Wooden


SHARE

DON'T MISS

STCW QUESTIONS AND ANSWERS -2-ETO
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Get Free Study Materials? Add your email address to subscribe.