6 October 2016

ORAL QUESTIONS AND ANSWERS FOR ELECTRO TECHNICAL OFFICER-ETO

ETO - ORAL QUESTIONS AND ANSWERS

1. What is the only indication of a fully charged alkaline cell?             
Ans :1.6-1.8v

2. How is salt contamination of motor removed?                               
Ans : wash fresh water & dry

3. Electrical insulation will break down more quickly due to?               
Ans : high temperature & vibration

4. What can excessive application of petroleum jelly cause?              
Ans: burning & pitting of constriction

5. What is used to adjust power factor?                                               
 Ans:  The excitation of alternator used to adjust

6. Which of the listed section of an emergency switch bus is used to supply power to alarm signal under emergency situation?             
Ans: 24v dc busbar

7. Equal power factor on parallel AC generator are maintain by an automotive?                                                                                
Ans : voltage regulator

8. Can you normally the shore supply with the ship alternator?          
 Ans: its not possible.

9. What is minimum allowable temperature of electronic during the charging of lead acid battery?                                                             
Ans:  450c

10. If transformer is connected to dc source the transformer     will overload at the ……………….                                                                              
Ans: primary coil

11. What should be used to dress the copper contacts?                      
Ans: a fine file or glass paper.

12.  What is the main function in the use of a capacitor is starting a single phase motor?                                                                                
 Ans: split the phase to establish a rotating magnetic field.

13. What is usual short circuit time delay for the alternator over current production?                                                                                 
Ans: 0.1 to 3 seconds

14. What a star- delta star when is the change over operated?           
Ans: at fully rater speed

15. A purpose of suppressor?                                                             
Ans: to reduce electrical inter France.

16. The force that causes free electronics to flow in conductor as an electric current flow is called?                                                          
Ans: electromotive force.

17. What mist is guarded against where clearing alternator winding with low pressure air?                                                                        
Ans: 1.dirt is not pushed. 2. deeper into winding.

18. A circuit with a blown fuse can be described as?                           
Ans: open circuit.

19. What is the starting torque? When the motor winding are in star as percentage of fully load torque?                                                     
Ans: 80%

20. What is air pressure to be used when blowing out motors?             
Ans: 1.75 bar 

Keep reading the blog for the further questions on different parts of marine engineering.....happy reading..(the answers are given may be approx. please refer some other sources also.)

PLEASE DONATE US

SHARE

DON'T MISS

ORAL QUESTIONS AND ANSWERS FOR ELECTRO TECHNICAL OFFICER-ETO
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Get Free Study Materials? Add your email address to subscribe.